torstai 6. huhtikuuta 2017

Ei ne pienet menot vaan suuret tulot

Kärkölän kunnan, kuten monien muidenkin maaseutukuntien, yksi iso ongelma on väestön väheneminen. Kunnan tulolähteet ovat käytännössä kunnassa asuvat ihmiset ja siellä toimivat yritykset. Nämä tuovat verotuloja, joilla kunta rahoittaa toimintaansa. Jos tulot pienenevät, täytyisi menojenkin laskea. Näin usein tehdäänkin. Säästetään toiminnoista. Valitettavasti tämä johtaa helposti kierteeseen, jossa säästäminen johtaa toimintojen heikkenemiseen, joka johtaa kunnan houkuttelevuuden vähenemiseen, joka johtaa väestön vähenemiseen...

Kärkölän pitää herätä markkinoimaan itseään houkuttelevana kuntana. Nyt markkinointi tuntuu olevan pitkälti liitetty Lahden markkinointiin. Valitettavasti näin Kärkölä jää muiden kuntien jalkoihin. Oman kokemukseni mukaan sitä ei tunneta kovinkaan hyvin. Sen sijaan esimerkiksi Koskisen sahan tietävät jo useammat. Kotikyläni Lappila on vielä vähemmän tunnettu, mutta Lappilan tiilitehdas soittaa jo joillakin ihmisillä kelloja. Tällaisia asioita täytyy hyödyntää. Kärkölässä on muitakin nähtävyyksiä, joilla on nimeä. Ihmisten mielissä täytyy yhdistää nämä tunnetut nimet ja brändit kuntaan.

Markkinointi maksaa, mutta pitkällä aikavälillä kallimmaaksi tulee se, ettei seudulle muuttava mieti Kärkölää potentiaalisena kotipaikkana. Halvat tontit, asunnot yms. eivät yksi riitä. Kunnalla täytyy olla vetovoimaa, ja sen saamiseksi tarvitaan markkinointia. Sen pitää olla Kärkölän näköistä markkinointia, joka tehdään Kärkölästä käsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti