Sivut

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Lapsissa on tulevaisuus

Tiedän, otsikko on kliseinen. Käytin sitä siitä huolimatta, koska siinä kiteytyy yksi hyvinvointivaltion perusta. Se, mitä lapsemme saavat ja oppivat nyt, määrittelee sen, millainen yhteiskunnastamme tulee. Se ei ole pelkästään meidän lastemme yhteiskunta, vaan se tulee olemaan meidän vanhuudenaikainen yhteiskunta. Jokin aika sitten pidin vanhempien puheenvuoron Maailman suurimmassa vanhempainillassa, tarkemmin sen Kärkölässä pidetyssä osuudessa. Muistutin kuulijoita peruskoulun tärkeydestä. Joka ikinen päivä käytän taitoja, joita olen oppinut peruskoulun ensimmäisellä luokalla. Luku- ja kirjoitustaito tulee monilla ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan peruskoulusta. Opimme siellä kuitenkin myös paljon muuta - ehkä jopa tärkeämpiä taitoja. Opimme yhteistyötä ja sääntöjen noudattamista. Lisäksi opimme kuuntelemaan muita ja kertomaan oman mielipiteemme.

Jotta yhteiskuntamme voi toimia, tarvitsemme yhteistyötä ja vuorovaikutusta koko ajan. Jotta koulu voi opettaa näitä taitoja lapsellemme, sillä täytyy olla siihen resurssit. Valitettavasti samoista resursseista kilpailee moni muu asia. Mielestäni kunnan on kuitenkin turvattava peruskoulun laadukas opetus. Se antaa pohjan paitsi jatko-opinnoille ja työuralle myös elämälle yleensä. Tarvitsemme peruskoulusta saatuja oppeja ihan jokapäiväisessä elämässä.

Hyvänä tukena koulun antamalle opetukselle ja kasvatukselle toimivat harrastukset. Siellä opitaan samoja tärkeitä asioita: yhteistyökykyä ja vuorovaikutusta. Lisäksi monissa harrastuksissa lapsi saa toteuttaa itseään positiivisesti. Tämän lisäksi harrastukset tarjoavat koulun opiskelulle hyödyllistä vastapainoa, kuten esimerkiksi liikkumista tai käden taitojen kehittämistä.

Mielestäni lapsista ja nuorista huolehtiminen on kunnan tärkeimpiä tehtäviä. Tämä tarkoittaa laadukasta peruskoulutusta ja mielekkäitä harrastuspaikkoja lapsille ja nuorille. Bonuksena on tietysti se, että monia harrastuspaikkoja voivat käyttää aikuisetkin. Tähän käytetty raha on sijoitus, joka näkyy myöhemmin asukkaiden fyysisenä ja henkisenä terveytenä sekä asumisen mielekkyytenä koko kunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti